29 Nisan 2009

MESAİ SAATİNDE İLAÇ TANITIMINA YASAK


Sağlık Bakanlığı, ilaç firmaları temsilcileri tarafından sağlık kurum ve kuruluşları içerisinde yapılacak ilaç tanıtımlarının mesai saatleri dışında gerçekleştirilmesi ile ilgili bir genelge yayımladı.
Bakanlık, konuyla ilgili daha önce de yayımlanan genelgelere rağmen bazı hastanelerin uyarılara uymadığının belirlendiğini, bundan mesai saatleri içerisinde ilaç tanıtımına müsaade eden hastane sorumluları hakkında soruşturma açılacağını duyurdu. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 81 il valiliğine göndergi genelgede, ıÜüilaç firmaları temsilcilerinin ilaç tanıtımı yapmak maksadıyla hastanelerde görevli hekimlerle yaptıkları tanıtım görüşmeleri sırasında hizmetin aksayabildiğine dikkat çekildi.
Genelgede, ilaç tanıtımlarının, hizmetin gereği hasta yoğunluğunun çok fazla olduğu acil, poliklinik, klinikler, laboratuar, röntgen ve benzeri birimlerde yapılmaması yönündeki uyarılara rağmen bazı hastanelerde ve birinci basamak sağlık kuruluşlarında gerekli hassasiyetin gösterilmediğinin tespit edildiği belirtiliyor. Konuyla ilgili Bakanlığa intikal eden şikâyetlerden bazı kurumlarda hastaların yoğun olduğu mesai saatleri içerisinde ilaç tanıtımlarının sürdürüldüğü ve dolayısıyla bu durumun vatandaşlara verilen sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyerek, hizmette kesinti ve aksamalara yol açtığının belirlendiğine işaret ediliyor.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ adına Müsteşar Prof. Dr. Nihat Tosun imzasıyla yayımlanan genelgede,
"Sağlık hizmetlerinin ihtiyaç ve talepler doğrultusunda etkin, kaliteli, süratli, zamanında ve bekletilmeksizin verilmesi Bakanlığımızın öncelikli hedeflerinden olup hizmetin akışını engelleyen, hasta ve hasta sahiplerinin mağduriyetine sebebiyet veren bu durumun önlenmesi için ilaç firmaları temsilcileri tarafından sağlık kurum ve kuruluşları içerisinde yapılacak ilaç tanıtımlarının mesai saatleri dışında gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bunun için ilgili kurum baştabiplikleri ve sorumlularınca gerekli düzenlemelerin yapılarak çalışan tüm tabip ve ilgili personele imza karşılığı tebliğini ve ayrıca ilaç firma temsilcilerine de bilgilendirme yapılarak uygulamaya yönelik gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Konunun bu genelge hükümlerine uygun olarak istisnasız uygulanmasından ilgili kurum baştabipleri ve sorumluları uygulamanın takibinden ise il sağlık müdürleri birinci derecede sorumlu olup genelge hükümleri hilafına hareket eden baştabip, tabip ve ilgili diğer personel müteselsilen sorumlu tutularak haklarında gerekli idari ve disiplin işlemlerinin yapılacaktır" denildi. (CİHAN)


Ayrıca, bu hükümlere aykırı edenlere ilişkin olurak da, “baştabip, tabip ve ilgili diğer personel uygulamadan sorumlu tutularak, haklarında gerekli idari ve disiplin işlemlerinin yapılacağını, ayrıca, genelge hükümlerine riayet etmeyen ilaç temsilcilerinin temsil ettikleri firmaların bakanlığımız İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğüne bildirilmesini, genelgenin iliniz ve ilçelerindeki Bakanlığımıza ait tüm sağlık kurum ve kuruluşları baştabipliklerine imza mukabili tebliğini önemle rica ederim” denildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.