05 Nisan 2009

Promosyonlara sınırlama getiriliyor...


ABD’de ilaç firmalarının promosyon çalışmalarının üç yıl içinde azaltılacağı ve durdurulacağı bildirildi.

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA), doktorların ilaç reçete etme alışkanlıklarını etkileyebilecek olan ilaç firması yemekleri ve firma tarafından finanse edilen eğitim seminerlerinin kademeli olarak azaltılacağı ve durdurulacağını açıkladı. APA Başkanı Dr. Nada Stotland, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada bir kalem ya da bir bloknot gibi basit bir hediye dahi söz konusu olsa kişinin bundan etkilenebileceğine ve kişinin farkında olmadan kendini hediye karşısında zorunlu hissedebileceğine dair ellerinde veri olduğunu söyledi.

Stotland, bu durumun sadece doktorlar ya da psikiyatristler için geçerli olmadığını, son derece insani bir durum olduğunu sözlerine ekledi. İlaç firmalarının kimi zaman hekimlerin sürekli tıp eğitimi kapsamında kredi alabilecekleri sempozyumları finanse ettikleri ve oturum aralarında ücretsiz yemek organize ettiği biliniyor.Ancak APA Tıp Direktörü Dr. James Scully Jr. söz konusu toplantılarda firmanın ilaçları ile ilgili yanlı tutumlar olabileceği ve ilaç firmalarının yaptıkları harcamaların doktorların ilaç reçete etme alışkanlıklarını etkileyebileceği konusunda bazı soruların olduğunu belirtti.

Söz konusu kademeli azaltma ve durdurma çalışması için henüz nihai bir tarih belirlenmediğini söyleyen Dr. Stotland, firmaların bu tür promosyon çalışmalarının APA’nın 38. bin üyesi için üç yıl içinde tarih olacağını kaydetti.


Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.